Arbeidsinspectie onderzoek: dit moet je weten
Een onderzoek van de Arbeidsinspectie kan als zeer onverwachts komen. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op de naleving van wetten en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden en de arbeidsmarkt. Wanneer deze wetten onvoldoende worden nageleefd kan de arbeidsinspectie maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete en het stil leggen van het werk.
In dit artikel leest u meer over wat de Arbeidsinspectie precies doet en welke bevoegdheden de arbeidsinspectie heeft.
Wat doet de arbeidsinspecties?
De arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van regelgeving en wetten met betrekking tot:
Arbeidsmarkt
Arbeidsverhoudingen
Arbeidsomstandigheden
Sociale zekerheidsstelsel
Concreet betekent dit dat de arbeidsinspectie toezicht houdt op een breed aan scala aan verschillende wetten. Een aantal van die wetten zijn de Wet op de economische delicten, de Wet arbeid vreemdelingen, de Wet minimumloon, de Arbeidsomstandighedenwet en de Arbeidstijdenwet.
De Arbeidsinspectie doet nog meer dan alleen toezicht houden op deze wetten. Zo is de inspectie de toezichthouder van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de werking van het socialezekerheidsstelsel. Op het gebied van onderzoek naar pgb- en declaratiefraude werkt de inspectie voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Arbeidsinspectie wordt voor wat betreft het opsporen van zaken als fraude, mensensmokkel en arbeidsuitbuiting aangestuurd door het Openbaar Ministerie (OM).
Bevoegdheden en maatregelen Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een inspecteur. Deze inspecteur kan u als werkgever diverse maatregelen opleggen. De exacte maatregel hangt af van de zwaarte van de overtreding en de omstandigheden van het geval. Wanneer er sprake is van een overtreding van wetten of regels kunnen de volgende maatregelen worden genomen:
Een officiële waarschuwing geven (preventieve stillegging)
Het werk stil leggen
Een eis geven tot naleving van de wet (dwangmaatregelen)
Opmaken proces-verbaal
Boete of dwangsom opleggen
Bij het opleggen van deze sancties is de arbeidsinspectie gebonden aan het daarvoor geldende juridisch kader. Een sanctie wordt altijd schriftelijk aan betrokkene medegedeeld. Middels steekproeven wordt vervolgens door de inspectie gecontroleerd of de vereiste maatregelen zijn genomen. Op basis daarvan kunnen weer zwaardere sancties worden ingezet.
Arbeidsinspectie controle
Een controle door de Nederlandse Arbeidsinspectie is veelal onverwachts. Dit kan u als werkgever dan ook erg overvallen. Bij een controle zijn een aantal aspecten van belang om op te letten.
Leg niet direct een verklaring af
De arbeidsinspectie zal u vragen om een verklaring af te leggen. Dit is niet verplicht en het is niet verstandig om dit te doen. U weet immers nog niet van welke overtredingen u wordt verdacht. Ook weet u niet welk bewijs de inspectie al heeft. Het is om die reden verstandig om te wachten met het afleggen van een verklaring en eerst met uw advocaat te overleggen. Een verklaring kan anders mogelijk tegen u gebruikt worden.
Vraag om een vordering
De arbeidsinspectie zal aan u vragen of u stukken wilt overhandigen. Wanneer u dit weigert kan de inspectie documenten en stukken vorderen. In dat geval bent u verplicht om de stukken te overhandigen. Toch kan het beter zijn om de stukken niet direct te overhandigen. Met een vordering kunt u immers kijken welke documenten de inspectie wilt inzien en op welke wijze. U kunt zo voorkomen dat de inspectie door uw hele administratie gaat.
Overleg met een advocaat
Het is verstandig om bij een controle van de arbeidsinspectie overleg te hebben met een advocaat. Een advocaat weet welke rechten u heeft en kent daarnaast het juridisch kader. De boetes van de arbeidsinspectie kunnen immers snel hoog oplopen. Ook leidinggevende kunnen een forse boete riskeren. Zo kan er €6000,- per vreemdelingen worden opgelegd. Dit maakt het des te belangrijker om eerst te overleggen met uw advocaat voordat u een verklaring aflegt.
Conclusie
Een bezoek van de arbeidsinspectie is vaak onverwachts en kan tot maatregelen leiden. Het is belangrijk om bij een controle van de arbeidsinspectie juridisch advies in te winnen. Bij Defence Advocaten hebben we ruime ervaring met Arbeidsinspectie zaken. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.