De politierechter

Wanneer u een dagvaarding ontvangt van een politierechter, betreft dit een strafzaak waarvoor maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan worden geëist. Bovendien dient u meerderjarig te zijn, aangezien een politierechter geen strafzaken van minderjarigen behandelt. Daarvoor is een kinderrechter verantwoordelijk.

Wanneer komt een zaak voor de politierechter?

De Officier van Justitie dient te bepalen of een zaak voor de politierechter kan komen. Het is daarbij ten eerste van belang dat de strafeis niet hoger dan één jaar gevangenisstraf is. Daarnaast wordt naar de complexiteit van de zaak gekeken. Als de zaak erg ingewikkeld is, dan kan de officier van justitie ervoor kiezen om de zaak te berechten bij een meervoudige strafkamer.

De politierechter is een alleensprekende rechter, ook wel een unex judex genoemd. Daarnaast zijn de zittingen in beginsel openbaar. Dit betekent dat de zitting voor een ieder toegankelijk is om bij te wonen.

Wanneer doet de politierechter uitspraak?

Net als bij een kantonrechter doet de politierechter meestal direct uitspraak na de zitting. Indien de rechter echter besluit dat de straf hoger zal zijn dan 1 jaar gevangenisstraf of dat de zaak te ingewikkeld is, kan hij de zaak doorverwijzen naar de meervoudige strafkamer.

Is een advocaat verplicht bij de politierechter?

Een advocaat is niet verplicht. Dit betekent dat u in beginsel uw eigen verdediging kunt voeren. Dit wordt echter zeker niet aangeraden. Zeker bij een verdenking van een misdrijf is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Het rechtssysteem is immers ingewikkeld. De gevolgen van een strafzaak kunnen daarnaast erg ingrijpend zijn. Wanneer u de rechtsbijstand niet kunt betalen, kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Moet ik aanwezig zijn bij de zitting?

U bent niet verplicht om aanwezig te zijn bij een zitting van de politierechter. Uw advocaat kan de verdediging dan op zich nemen. De rechter zal daarmee akkoord dienen te gaan.

Voorbeelden van politierechter zaken

Voorbeelden van zaken die een politierechter behandelt, zijn onder andere:

  • Mishandeling

  • Oplichting

  • Diefstal

  • Bedreiging

  • Heling

  • Autokraak

  • Belediging (van een ambtenaar in functie)

Voorbeelden van straffen die een politierechter kan opleggen, zijn:

  • Gevangenisstraf (tot 1 jaar)

  • Werkstraf (maximaal 240 uren)

  • Geldboete

De politierechter kan bijvoorbeeld geen TBS-maatregel opleggen of gevangenisstraffen van méér dan 1 jaar.

Hoe verloopt een zitting bij de politierechter?

Niet elke zitting bij de politierechter is hetzelfde. Toch zijn er een aantal stappen die veelal op dezelfde wijze worden doorlopen. Omdat zittingen bij de politierechter niet erg ingewikkeld zijn, duurt een zitting vaak maximaal 30 minuten.

Een zitting bij de politierechter ziet er als volgt uit:

  1. Opening onderzoek ter terechtzitting

  2. Tenlastelegging

  3. Onderzoek door de politierechter

  4. Vordering benadeelde partij

  5. Requisitoir

  6. Pleidooi

  7. Repliek en dupliek

  8. Het laatste woord

  9. Sluiting onderzoek ter terechtzitting en uitspraak

Hoger beroep politierechter

U kunt binnen 14 dagen in hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter. Wanneer u niet in hoger beroep gaat wordt het vonnis onherroepelijk, tenzij de officier van justitie in hoger beroep gaat. De rechter zal u veelal vragen of u wenst om in hoger beroep te gaan. Zoals gezegd heeft u 14 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. U kunt de rechtbank verzoeken om een uittreksel van het mondelinge vonnis. U kunt dan eventueel samen met uw advocaat bekijken of in hoger beroep gaan zinvol is.

Vorige
Vorige

Dure groet van Feyenoord-fan: stadionverbod voor vijf jaar

Volgende
Volgende

Dagvaarding van de kantonrechter