Politieverhoor: dit zijn je rechten

Politieverhoren zijn cruciale momenten in een strafrechtelijk onderzoek. Hoewel de meeste verhoren zonder incidenten verlopen, kan er soms discussie ontstaan over de rol van de advocaat. Dient de advocaat zich terughoudend of juist actief op te stellen?

Bij Defence Advocaten begrijpen we immers het belang van actieve bijstand tijdens deze kritieke momenten en zetten we ons in om uw rechten optimaal te beschermen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van een politie verhoor besproken.

Wat is een politie verhoor?

Een politie verhoor wordt gestart wanneer u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit. De politie stelt u dan vragen omtrent deze verdenking. Voordat het verhoor begint wordt u op uw rechten gewezen, zoals het recht op een advocaat en het recht om te zwijgen. Uw advocaat is bovendien bij het verhoor aanwezig. Na het verhoor kan de zaak worden voorgelegd aan de Officier van Justitie, die bepaalt wat er met uw zaak gaat gebeuren.

Hoe verloopt een politie verhoor?

Over het algemeen kent een politie verhoor een vast verloop. Het politie verhoor is onder te verdelen in drie verschillende fasen:

  1. Het eerste contact

  2. Het ‘sociaal verhoor’: dit is een persoonsgericht verhoor

  3. Het ‘zakelijk verhoor’; hierbij gaat het om het strafbare feit

Bij het eerste contact wordt uitgelegd wie de verhoorders zijn en wat je kunt verwachten tijdens het verhoor. Dit wordt ook wel gebruikt om een band op te bouwen en de verklaringsbereidheid te vergroten. Bij het sociaal verhoor worden vragen gesteld over persoonlijke omstandigheden. De verhoorders willen weten wie u bent.

Hoe lang duurt een politie verhoor?

De duur van het verhoor hangt af van de verdenking. Zo kan de politie een verdachte maximaal 9 uur ophouden voor verhoor. Bij minder zware strafbare feiten - waar geen voorlopige hechtenis op staat- is dit maximaal 6 uur. Dit betekent echter niet dat u als verdachte al deze uren wordt verhoord door de politie. Vaak gaat dit met tussenpozen of wordt u eerder al vrijgelaten.

Kun je een politie verhoor weigeren?

Als verdachte heb je het recht om te zwijgen tijdens een verhoor, het zwijgrecht. Als verdachte dien je op dat recht gewezen te worden, de zogenaamde cautieplicht. In principe mag u een politieverhoor weigeren. Dit volgt uit artikel 29 Wetboek van Strafvordering. Hierin is vastgelegd dat je niet hoeft mee te werken aan de eigen veroordeling. Een verhoor weigeren kan echter wel negatieve gevolgen met zich meebrengen. Het is dan ook van belang om dit eerst met uw advocaat te bespreken. Zo kan de Officier van Justitie ervoor kiezen om u te laten verhoren door een rechter-commissaris.

Verdachten hebben tijdens politieverhoren belangrijke rechten:

  1. Recht op bijstand van een advocaat

  2. Zwijgrecht

  3. Recht op eerlijke behandeling

  4. Recht op vrije advocaatkeuze

De advocaat is er om deze rechten te waarborgen. Concreet betekent dit dat een advocaat:

  1. Actief mag ingrijpen tijdens het verhoor

  2. De verdachte mag herinneren aan het zwijgrecht

  3. Verduidelijking mag vragen bij onduidelijke vragen

  4. Mag protesteren tegen ongeoorloofde druk

  5. Tussentijds overleg mag hebben met de verdachte

Bij Defence Advocaten gaan we verder dan alleen maar 'aanwezig zijn'. Onze aanpak is erop gericht om cliënten vanaf het allereerste begin van een procedure tot aan het einde grondig te ondersteunen en te begeleiden. We zorgen ervoor dat onze cliënten zich op elk moment van het proces gesteund en goed geïnformeerd voelen.

Wat gebeurt er na een politie verhoor?

Na een politieverhoor zal de zaak worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. De Officier van Justitie zal bepalen wat er verder met de zaak zal gebeuren. Dit kan een sepot zijn, bijvoorbeeld als er gebrek is aan bewijs in de zaak of er andere redenen zijn om niet te vervolgen. Let bij sepot wel goed op welke sepotcode hieraan is verbonden. In sommige gevallen kunnen er namelijk ook aan sepot gevolgen zijn verbonden. Dit is namelijk het geval bij een sepot voor een misdrijf. Er komt in dat geval een aantekening op het strafblad.

Ook kun je uitgenodigd worden voor een TOM-zitting of OM- zitting. TOM-zitting staat voor Transactie Openbaar Ministerie. In de brief van het OM staat het strafbare feit weergegeven en dat het OM de zaak wil afdoen zonder tussenkomst van de rechter. Een OM-zitting is Openbaar Ministerie zitting. Het gaat dan veelal om lichte strafbare feiten, zoals diefstal, vernieling of eenvoudige mishandeling. Ook in dit geval is geen rechter bij het gesprek aanwezig. De straf die dan wordt opgelegd wordt een strafbeschikking genoemd. Hier lees je meer over de strafbeschikking en welke mogelijke straffen hieruit kunnen voortvloeien.

Mag je een politieverhoor opnemen?

U mag zelf geen opnamen maken van een politieverhoor. Dat is verboden, ook voor de advocaat. Politieverhoren worden echter veelal opgenomen. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een verhoor op te nemen. Deze verplichting is opgenomen in de Aanwijzing auditief en audiovisueel registreren van verhoren van aangevers, getuigen en verdachten. Het opnemen van een verhoor is verplicht wanneer:

  • er een overleden slachtoffer is

  • de strafbedreiging 12 jaar of meer bedraagt;

  • de strafbedreiging minder dan 12 jaar bedraagt en er sprake is van evident zwaar lichamelijk letsel;

  • het gaat om een zedendelict met een strafbedreiging van 8 jaar of meer of om seksueel misbruik in een afhankelijkheidsrelatie.

U hebt recht om kennis te nemen (eventueel via uw advocaat) van de opname van het verhoor.

Praktische uitdagingen

In de praktijk kunnen er nog steeds misverstanden ontstaan over de precieze rol van de advocaat. Sommige verhoorders houden vast aan oudere, meer beperkende richtlijnen. De advocaten van Defence Advocaten zijn ervaren in het navigeren van deze uitdagende situaties en zetten zich in om de belangen van hun cliënten optimaal te behartigen.

De rol van de advocaat tijdens politieverhoren is in de loop der jaren geëvolueerd naar een meer actieve positie. Deze ontwikkeling onderstreept het belang van goede rechtsbijstand vanaf het vroegste stadium van een strafrechtelijk onderzoek. Verdachten hebben recht op een advocaat die hun belangen actief behartigt en ervoor zorgt dat hun rechten worden gerespecteerd.

Neem contact op met Defence Advocaten voor deskundige bijstand en verzeker uzelf van een advocaat die uw rechten kent en deze actief zal beschermen tijdens het hele strafrechtelijke proces.

Vorige
Vorige

Meervoudige strafkamer

Volgende
Volgende

FIOD-Inval: rechten & plichten