Verjaring van strafbare feiten
Na hoeveel jaar kun je vervolgd worden voor een strafbaar feit? En gelden de verjaringstermijnen voor alle strafbar feiten? Rechtszekerheid is een belangrijk rechtsbeginsel. Mede daarom is er iets zoals de verjaring van strafbare feiten. Heeft u in uw jeugd een diefstal gepleegd en komt dit pas 25 jaar daarna aan het licht? Dan is de kans groot dit feit verjaard is en u hier niet vervolgd voor kunt worden.
In dit artikel wordt ingegaan op de verjaring van strafbare feiten.
Wat is de verjaring van een strafbaar feit?
In feite betekent de verjaring van een strafbaar feit dat u hier meer vervolgd voor kunt worden. In artikel 70 Wetboek van Strafrecht is de verjaring van strafbare feiten geregeld. In artikel 71 van dit wetboek is geregeld wanneer de termijn voor verjaring aanvangt. Dit is de op de dag waarop het feit is gepleegd. Hierop worden wel enkele uitzonderingen gemaakt, zoals bij een aantal misdrijven en bij valsheid.
Na hoeveel jaar is een strafbaar feit verjaard?
De termijn voor verjaring verschillen per feit en hangt af van de ernst van de gedraging. Zo is een overtreding al na 3 jaar verjaard, maar is er voor misdrijven waar een gevangenisstraf waar 12 jaar op staat helemaal geen verjaring. Voor dergelijke misdrijven kun je in beginsel tot het overlijden voor worden vervolgd. Kleine feiten – overtredingen – verjaren vrij snel, terwijl zware strafbare feiten helemaal niet verjaren.
Voor het materiële jeugdstrafrecht zijn de termijnen voor misdrijven overigens de helft en voor overtredingen hetzelfde. Dit is in artikel 77 lid 1 Wetboek van Strafrecht geregeld.
Kan de verjaring gestuit worden?
Ja, dit kan. Daarvoor is een daad van vervolging noodzakelijk. Dit volgt uit artikel 72 lid 1 Wetboek van Strafrecht. Een daad van vervolging is een formele daad vanuit het Openbaar Ministerie of de rechter. Voorbeelden van een vervolgingsdaad zijn bijvoorbeeld: een dagvaarding in eerste aanleg, vordering tot openen gerechtelijk vooronderzoek of een vonnis.