Stadionverbod aanvechten: waar moet je op letten?
Veruit de meeste stadionverboden worden middels een deurwaardersexploot door de KNVB opgelegd. Vind je dat je een onterecht stadionverbod hebt ontvangen en wil je het stadionverbod aanvechten? Het is dan belangrijk om snel de juiste actie te ondernemen. De termijnen bij civielrechtelijk opgelegde stadionverboden zijn namelijk zeer kort. In dit artikel vind je de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het aanvechten van je stadionverbod.
Aanhouden beroepstermijn
Dossier opvragen
Het beroepschrift
Aanhouden beroepstermijn
Na het ontvangen van een stadionverbod heb je 14 dagen om in beroep te gaan bij de commissie stadionverboden. Na deze 14 dagen wordt een ingediend beroep niet-ontvankelijk verklaard en is het stadionverbod in beginsel definitief. Je kunt de secretaris van de commissie stadionverboden echter verzoeken om je beroep voor onbepaalde tijd aan te houden, zodat je meer tijd hebt om een goed onderbouwd beroepschrift op te stellen.
Het aanhouden van de beroepstermijn heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat het stadionverbod gehandhaafd blijft gedurende de beroepsperiode. De beroepstermijn wordt in beginsel aangehouden tot dat je het dossier van de secretaris hebt ontvangen. Vanaf dat moment gaat de beroepstermijn van 14 dagen weer lopen.
Dossier opvragen
Als grondslag van het opgelegde stadionverbod heeft de KNVB een dossier voorhanden. Dit dossier ontvang je niet automatisch wanneer het stadionverbod wordt uitgereikt. Je kunt dit dossier opvragen bij de secretaris van de commissie stadionverboden, per mail: beroep.stadionverboden@knvb.nl. Dit dossier bevat de bewijsmiddelen die het gegrond vermoeden van het stadionverbod zouden moet onderbouwen. Voorbeelden van dergelijke bewijsmiddelen zijn:
camerabeelden;
een proces-verbaal;
incident omschrijving;
getuigenverklaring
een rechterlijk vonnis.
Wanneer de KNVB beschikking heeft tot camerabeelden kunnen deze beelden bekeken worden op de KNVB-campus in Zeist. Je hebt recht op inzage in je dossier en dit is ook van groot belang. De stukken in het dossier vormen namelijk de handvaten om je stadionverbod aan te vechten. Zo dienen de stukken uit je dossier een gegrond vermoeden van de verweten gedraging te kunnen onderbouwen. Wanneer dit gegronde vermoeden onvoldoende is onderbouwd kan het stadionverbod onterecht zijn opgelegd.
Het beroepschrift
In het beroepschrift betoog je aan de commissie stadionverboden waarom je het stadionverbod aanvecht. In het beroepschrift is het belangrijk dat je de juiste argumenten gebruikt en helder beschrijft waarom het stadionverbod geen stand kan houden. Het beroepschrift kan via de mail per pdf aan de commissie stadionverboden worden toegezonden. Het beroepschrift is de enige laagdrempelige mogelijkheid om het stadionverbod aan te vechten.
De commissie stadionverboden is een anonieme commissie en houdt geen (hoor)zitting. Je kunt hier overigens wel om verzoeken, maar in de praktijk wordt dit verzoek zelden gehonoreerd. Omdat er geen zitting is komt alles aan op het beroepschrift.
Na het indienen van een beroepschrift zijn er nog twee mogelijkheden om het stadionverbod aan te vechten:
een kort geding starten bij de civiele rechter;
een herzieningsverzoek indienen.
Kort geding procedure stadionverbod
Er zijn de afgelopen paar jaar een aantal succesvolle zaken voor de voorzieningenrechter gekomen. In een aantal zaken werd het stadionverbod geschorst en in een aantal werd het stadionverbod significant gematigd. Dit is zeker geen garantie dat elke kort geding procedure succesvol zal zijn. Er zullen namelijk goede argumenten aanwezig dienen te zijn, zoals de disproportionaliteit van het stadionverbod of het gebrek aan overtuigend bewijs.
De rechter toetst het stadionverbod daarbij terughoudend. De KNVB heeft immers een ruime beoordelingsvrijheid. De rechter zal kijken wat de rechter in een bodemprocedure zal gaan beoordelen. Een kort geding procedure is niet zonder risico. De ‘verliezende’ partij kan namelijk in de proceskosten worden veroordeeld. Dit zijn meestal niet de daadwerkelijke proceskosten van de KNVB, maar de proceskosten conform het liquidatietarief. Dit tarief bestaat uit de kosten van de dagvaarding, het griffierecht en het salaris van de advocaat. In eerdere procedures is het totale bedrag van de proceskosten vastgesteld op 1600,- to 1900,- euro.
Gezien vorenstaande is het geen verrassing dat er weinig gerechtelijke procedures tegen de KNVB worden gevoerd. Daar komt bij dat een supporter met weinig vermogen niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Omdat het gaat om een procedure ten aanzien van vrije tijdsbesteding kent de Raad voor Rechtsbijstand immers geen toevoeging toe. Het is voor veel supporters dan haast onmogelijk om een kort geding procedure te starten.
Herzieningsverzoek stadionverbod
Bij een herzieningsverzoek zal er sprake moeten zijn van nieuwe feiten en/of omstandigheden. Zo kan het dat er bijvoorbeeld een vrijspraak heft plaatsgevonden in de strafprocedure of dat er nieuwe camerabeelden beschikbaar zijn gekomen. Zonder nieuwe feiten/ en of omstandigheden wordt een herzieningsverzoek bij de commissie stadionverboden niet in behandeling genomen. Bij Defence Advocaten hebben we ruime ervaring met stadionverbod zaken. Neem vrijblijvend contact op.
Hoe groot is de kans van het slagen van het beroepschrift? Hier lees je meer over de beoordeling van het beroepschrift en de slagingskans.
(1)Artikel 3 lid 1 Reglement commissie stadionverboden, d.d. 16 mei 2024.
(2) Artikel 3 lid 2 Reglement commissie stadionverboden, d.d. 16 mei 2024.
(3) Artikel 4 Reglement commissie stadionverboden, d.d. 16 mei 2024.