Verdachte Rotterdammer (27) van dodelijke straatrace betuigt spijt
De 27-jarige Rotterdammer die verantwoordelijk wordt gehouden voor het doodrijden van Inge Caljouw uit Vlissingen voelt zich erg verdrietig door wat er is gebeurd. Dat zegt zijn advocaat Willem Backer. ,,Zijn gedachten zijn bij de nabestaanden.’’
De man bestuurde de witte Golf, die op 10 juni het fatale ongeluk veroorzaakte op de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen. Inge Caljouw werd in haar handbike aangereden en zwaargewond afgevoerd. Ze overleed vier dagen later in het ziekenhuis.
150 kilometer per uur
Volgens het Openbaar Ministerie was de Rotterdammer samen met de bestuurder van een andere witte Golf bezig aan een straatrace. De snelle bolides haalden een snelheid van 150 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In het tv-programma Opsporing Verzocht waren gisteren bewakingsbeelden te zien van de twee wagens die hard over de Van Woelderenlaan reden. Tot dusver leverde dat zeven nieuwe tips op.
,,Mijn cliënt heeft inmiddels meerdere verklaringen afgelegd, waarin hij openheid van zaken heeft gegeven over zijn rijgedrag”, zegt Backer die tegenspreekt dat er sprake was van een race. ,,Het Openbaar Ministerie blijft inzetten op dat scenario. Zo wordt een stempel gedrukt op het strafproces. Ik vind dit een zorgelijke tendens en het raakt mijn cliënt, die nog altijd geduldig wacht op de behandeling van zijn zaak door de rechtbank.”
Animatie van het ongeluk
In een animatie die op televisie is vertoond, is te zien hoe de auto van de Rotterdammer de andere Golf inhaalde, daarna Inge Caljouw raakte en een tegenligger ramde. De witte Golf kwam tegen een boom tot stilstand. De bestuurder van de andere Golf reed door; hij wordt nog steeds door de politie gezocht. De man uit Rotterdam bleek onder invloed van THC, de werkzame stof in cannabis. Hij zit sinds 22 juli achter de tralies.
Beide bestuurders worden verdacht van doodslag. Backer: ,,Het onderzoek krijgt intussen het karakter van een prestigestrijd, waarbij Opsporing Verzocht, social media en andere kanalen worden ingezet. Mijn cliënt kan niets verklaren over de andere bestuurder, want hij weet niet wie dat is. Van een race was geen sprake. Mijn cliënt heeft bijzonder veel verdriet van wat er is gebeurd en zijn gedachten zijn bij de nabestaanden.”
Op 3 november dient een pro-formazitting in de rechtbank in Middelburg. De inhoudelijke behandeling vindt later plaats.
Door de redactie van Algemeen Dagblad
Gepubliceerd op AD.nl, 21-10-2020