Arbeidsongevallen- wat te doen bij een arbeidsongeval?
Er gebeuren dagelijks arbeidsongevallen, waarbij mensen gewond raken of zelfs overlijden. Een arbeidsongeval is een gebeurtenis op werk of in de werktijd die leidt tot de dood of schade aan de gezondheid en tot en met verzuim tot gevolg. Een arbeidsongeval dient direct gemeld te worden bij de arbeidsinspectie, ook als u twijfelt of er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden. Er zijn daarnaast nog meer zaken waar u op moet letten wanneer er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden.
In dit artikel wordt ingezoomd op de belangrijkste aspecten waarop u als werkgever op moet letten wanneer een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden.
Wat is een arbeidsongeval?
In de Arbeidsomstandighedenwet is omschreven wat een arbeidsongeval exact is. Artikel 1 van de wet kent de volgende definitie van een arbeidsongeval:
‘een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad en heeft geleid tot ziekteverzuim, of de dood tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad’
Ook als u twijfelt of er voldaan is aan de definitie van een arbeidsongeval kan het raadzaam zijn om het arbeidsongeval te melden bij de arbeidsinspectie. De Nederlandse Arbeidsinspectie zal dan beoordelen of het arbeidsongeval daadwerkelijk gemeld had moeten worden.
Wanneer moet ik een arbeidsongeval melden en hoeveel tijd heb ik daarvoor?
Er zijn een aantal arbeidsongevallen die direct gemeld moeten worden bij de arbeidsinspectie. Dit is het geval wanneer er sprake is van:
Blijvend letsel;
De werknemer is overleden als gevolg van het arbeidsongeval;
De werknemer is of wordt opgenomen in het ziekenhuis.
In artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet is niet omschreven hoeveel tijd er in deze gevallen tussen het arbeidsongeval en de melding mag zitten. Maar het woord direct geeft al aan dat het van belang is om snel een melding te maken bij de arbeidsinspectie, indien er sprake is van een van de bovengenoemde omstandigheden.
Wat moet ik doen bij een arbeidsongeval?
Het kan bij een arbeidsongeval verplicht zijn om registratie bij te houden. Dit is het geval bij alle gemelde arbeidsongevallen en bij ongevallen die hebben geleid tot meer dan drie dagen verzuim. Als werkgever dien je het volgende te registreren:
De datum van het arbeidsongeval
De aard van het arbeidsongeval
Op de website van de Nederlandse Inspectie is een formulier te vinden voor de registratie van ongevallen. Werknemers zijn bevoegd om deze informatie in te zien. De plicht om te registreren geldt voor alle personen die onder uw gezag werken. Naast werknemers kunnen dit ook stagiairs, uitzendkrachten en zzp’ers zijn.
Ongevalsonderzoek
Na de melding van een arbeidsongeval vindt een zogenaamd ongevalsonderzoek plaats. Daarbij zal de inspecteur van de arbeidsinspectie nader onderzoek doen naar de gebeurtenis. Hierbij kunnen ook betrokkenen en getuigen verhoord worden.
In veel gevallen wordt u als werkgever gevraagd om zelf nader onderzoek te doen naar het arbeidsongeval. Het onderzoek zal een antwoord moeten geven op de vraag hoe het arbeidsongeval heeft kunnen gebeuren. Daarnaast zal het onderzoek moeten leiden tot een verbeterplan, zodat een dergelijk ongeval niet nog een keer kan gebeuren. Een verbeterplan helpt zo met de algehele veiligheid binnen het bedrijf.
Hier kunt u meer lezen over het eigen onderzoek en het verbeterplan naar aanleiding van het ongeval.
Wanneer is er sprake van een strafrechtelijk onderzoek?
In bepaalde gevallen kan de arbeidsinspectie een onderzoek doen onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een zeer ernstig arbeidsongeval heeft plaatsgevonden met de dood tot gevolg. Er kan dan een verdenking zijn van een strafbaar feit. Er zal dan tevens een proces-verbaal worden opgemaakt door het OM. U zult hierover geïnformeerd worden.
Conclusie
Een arbeidsongeval is voor alle betrokkenen een zeer vervelende gebeurtenis. Het juridisch kader rondom een arbeidsongeval is bovendien complex. Wat precies verstandig is om te doen hangt af van diverse factoren. Bij Defence Advocaten hebben we ruime ervaring met het adviseren van werkgevers bij arbeidsongevallen. Neem verblijvend contact op.